Naar het inspiratie overzicht

Deel dit bericht  
04-12-2017 / Blog
Arjen van Berkum ///

Oneindige mogelijkheden? Oneindige verantwoordelijkheden!


We jakkeren full speed naar een tijd waarin technisch álles kan. En juist doordat onze mogelijkheden letterlijk oneindig zijn, moeten we ineens zelf bepalen tot waar we gaan. Dat is nogal wat: nieuwe morele grenzen trekken, bijwerkingen oplossen. Wie neemt die verantwoordelijkheid?

De sociale keerzijde van onze vooruitgang
Vorige week ontvingen we bij Conclusion een groep studenten uit Delft. Doen we wel vaker: avondjes organiseren voor aanstormend talent. Deze avond stonden we stil bij de sociale impact van technische vooruitgang. En die is er.....
We begonnen met de theorie van disruptie en bespraken menselijk gedrag in het omgaan met verandering. Mijn compadre Joost Blatter startte een creatieve sessie over design thinking. Aan de ene kant een buzz maar aan de andere kant een overtuiging die Joost al meer dan 15 jaar uitdraagt.

 

Met extra veel karmapunten
Het is voor ons altijd weer verassend met welke ideeën de groep komt. Dat maakt ons werk zo leuk. Ieder mens is uniek en creatief. Zo ook deze keer. De groep discussieerde over de ongemakkelijke kant van techniek. Zoals de impact op mensen wier werk verdwijnt en wat daarin je verantwoordelijkheid is. En toen kwam daar de insight: bij oneindige mogelijkheid hoort oneindige verantwoordelijkheid!. Want als alles kan, dan moet je juist rekenschap geven en nemen. En weet u: we bedachten hiervoor ook een technische oplossing. Pure karmapunten als je het mij vraagt. Ik kan er nu nog niet veel over zeggen. Maar ik hoop dat het concept verder wordt opgepakt. Ik kom er dan op terug. 

Dit succes is er ook voor u
Waarom dit relevant is? Welnu, Conclusion is een onderdeel van de maatschappij. Ik vind dat wij als zodanig dit soort gesprekken moeten faciliteren. Bij onze klanten maar ook bij aanstormend talent als de Delftse groep. Ik zal u meteen vertellen waarom dat disruptief is. Om te beginnen: ik weet dat ik meer niet weet dan wel. Ik weet dus ook dat ik andere creativiteit nodig heb om een doorbraak te forceren. Het anders durven doen is ook anders durven denken. Een open kijk op falen, doen en ondernemen: dat maakt ons succesvol. En ja, dat succes is er ook voor u. 

Laat ik het u maar op de man/vrouw af vragen: is digitalisering voor u meer dan een Excel sheet in de business case? En durft u uw verantwoording te pakken? Dan moeten we elkaar ontmoeten. Ik kijk ernaar uit met oneindig veel plezier. 


Naar het inspiratie overzicht