Naar het inspiratie overzicht

Deel dit bericht  
08-11-2017 / Blog
Arjen van Berkum ///

Jammer maar helaas: EXIT BOARDROOM!


Past de klassieke boardroom nog wel in dit tijdperk van digitale transformatie? Die mooie vergaderzaal waarin we gezellig praten over van alles. Waar we besluiten nemen en op basis van soms ellenlange notulen het spel van de bestuurder spelen…. 

Get the picture?

 

Waarom de oude boardroom niet meer werkt
Voor mij is het al langer helder dat de klassieke boardroom zijn beste tijd heeft gehad. Digitale transformatie raakt immers de ziel van het besturen van een onderneming. Op basis van excellente informatie heeft nu iederéén stuurinformatie onder de knop. Dagelijks. De tijd om eens per kwartaal te rapporteren past niet meer. Waarom zouden we dan nog elke drie maanden bij elkaar komen?

 

Maar er is meer  

Ook de functie van de boardroom als plek waar belangrijke besluiten worden genomen devalueert. Medewerkers eisen empowerment en praten zelf mee (gelukkig maar!). Tel daarbij de snelheid waarmee de markt zich beweegt: dat maakt het met grote tussenpozen samenzitten om te sturen niet zinvol. Ja, je kunt een richting uitzetten, een koers bepalen. Maar dat doe je ook niet elke week.

 

En er is nóg meer

Belangrijke thema’s in onze samenleving, zoals de CO2-footprint, je algemene milieubeleid, hoe je omgaat met mensen en participeert op achtergestelde groepen en diversiteit: ze zijn verworden tot daadwerkelijk handelen in plaats van ‘praten over’. Dingen kun je beter gewoon doen. Niet echt iets voor de boardroom.  

 

Board eruit, latte erin!

Blijft de vraag: wat doen we dan met de boardroom? Mijn advies: verbouw ‘m tot een coole koffiebar. Hebben we bij Conclusion ook gedaan. Een plek waar mensen die het verschil maken samenwerken en benaderbaar zijn. Want digitale informatie is niet alleen mailen, appen, slacken of skypen of wat al niet. Je moet ook gewoon lekker kunnen praten met elkaar, 1-op-1, down to earth, met een goede latte.

 

Wil je als klant of toekomstig collega eens ervaren hoe dat ‘smaakt’? En dan bedoel ik méér dan die latte. Contact me. Ik trakteer.






Naar het inspiratie overzicht