Naar het inspiratie overzicht

Deel dit bericht  
26-03-2018 / Blog
Arjen van Berkum ///

Gen voor de toekomst?


Darwinistische principes drijven onze overlevingsdrang. Vandaag moet er gegeten worden. Vandaag moeten we ons wapenen tegen allerlei gevaren. Waarom we dat zo doen? ‘Vandaag´ zit in onze genen. En ´morgen´? Helaas! Onze primaire reacties en ons langetermijndenken: die twee botsen.

Er is meer dan vandaag …

Ook in IT werkt het zo. Het zit in onze genen om vandaag de IT-stal te bewaken en bedreigingen het hoofd te bieden. Terwijl er duidelijk méér is dan overleven. Zelf zie ik steeds meer begrip voor de mogelijkheden van ICT. Organisaties stellen zelf eisen aan applicaties en prestaties - anders dan vanuit de klassieke IT-afdeling. Het gaat ze om oplossingen, niet om de techniek. Een interessante ontwikkeling. U volgt de blogs van mijn collega Paul Oor? Mooi. Dan weet u er alles van.

Met de techniek van morgen

Hetzelfde merk ik binnen de ‘change’-praktijk van Conclusion, Conclusion Implementation. We doen daar mooie leanprojecten die steeds meer een logisch vervolg geven in IT. Bijvoorbeeld doordat Mendix en Outsystems het ons makkelijk maken om processen te automatiseren. Maar we kunnen ze ook robotiseren: omdat wij de processen snappen. Zo veranderen we vandaag met een techniek voor morgen.

Het missende gen

De echte aanpassing zit volgens mij in het kijken naar langetermijnveranderingen. Waarheen wil je met je businessmodel? Wat wordt je verdienmodel? Je servicemodel? Mijn advies: ga daar eens anders over nadenken. Niet vanuit het houden van wat je vandaag hebt, maar om te willen snappen wat je klanten morgen van je verwachten. Dan praat je dus niet meer over Darwiniaans overleven. Dan gaat het om het vormen van de wereld zoals je die wilt hebben.


Naar het inspiratie overzicht