Naar het inspiratie overzicht

Deel dit bericht  
12-02-2018 / Blog
Arjen van Berkum ///

Feel. Trust. Believe. En maak van onzekerheid je kracht.


Tien tegen één dat u dit herkent: niet weten wat de toekomst brengt, maar daarvoor wel vandaag besluiten moeten nemen. Veel klanten en relaties die ik spreek worstelen ermee. Onzekerheid maakt huiverig. Niet nodig. Vandaag praat ik u bij over de kracht van geloof en vertrouwen.

 

Gartner, McKinsey, Forrester, Van Berkum…
Zoals u weet van Gartner, McKinsey, Forrester en nog van vele anderen - waaronder ikzelf - wordt de toekomst bepaald door nieuwe technieken. We vertellen u wat er allemaal aan mogelijkheden is en hoe enorm groot sommige markten worden. Maar veel nieuwe technieken zijn nog niet bewezen. En ook wij als professionele toekomstdenkers turen allemaal in hetzelfde grote onbekende. Wat gelooft u dan?

 

‘Gut feeling’

Mijn advies: kijk om u heen en voel. Bekijk welke grote trends en thema’s er in ieder geval zijn waar u wat mee kunt. Bij Blockchain, AI en IoT - niet toevallig ook mijn thema’s - hebt u vast wel een gevoel. En ook wel een idee wat u ermee wilt. Dat vóelt u ondanks dat ze niet ‘bewezen’ zijn. Dat is de eerste stap. De volgende stap is dóen. Niet door lang te vergaderen maar op basis van uw ‘gut feeling’ besluiten te nemen. En de daarbij behorende risico’s op fouten te accepteren.

 

Begrijpen ze me echt?
Vertrouwen is een lastig fenomeen. Bij vertrouwen denk ik aan alle adviseurs om u heen. Welke adviseur past bij u? Welke kijker in de glazen bol geeft u het juiste gevoel dat de goede dingen gebeuren? Ik weet alleen maar hoe ik in zo’n geval zelf kies en functioneer: ik doe dat op basis van de kennis en kunde van degene die tegenover me zit én de mate waarin hij of zij zich heeft verdiept in mijn persoonlijke situatie. Mijn advies: vertrouw degene die uw business écht wil begrijpen.

 

Durf te geloven

Daarmee hebt u al twee tools om onzekerheid -  en eventuele huiver - te lijf te gaan: voelen en vertrouwen. Maar dit beschrijft nog niet de kracht uit onzekerheid die ik u in de titel van dit blog beloofde. Hoe die tot stand komt? Kracht ontstaat als je het geloof in de verandering omarmt. En dat doe je net als ál het geloven: het opnemen in je hart. Dit in plaats van het te (willen) rationaliseren. Voilà.

 

No guts, no glory!

En dat is dan gelijk een mooie paradox. We zien een toekomst die heel intelligent, technisch en tastbaar is, terwijl om daar te komen, we er eerst in moeten geloven. En geloof is nogal óntastbaar …. Maar ondertussen wel dé motor achter alles. Durf dus te geloven in de belofte van disruptie en vernieuwing. En durf daar dus ook wat mee te doen. No guts, no glory!

 


Naar het inspiratie overzicht