Naar het inspiratie overzicht

Deel dit bericht  
22-12-2017 / Blog
Arjen van Berkum ///

10 trends die uw business raken in 2018


We naderen het einde van het jaar. Tijd voor lijstjes. Terugblikken vooral. Op het mooiste of het beste dat 2017 ons te bieden had. Prima. Maar zoals u weet ben ik meer van de vooruitblikken. Ook vandaag weer. Ik geef u graag mijn top 10 voor 2018.

 

Op 10: Blockchain als ‘smart contract’

In 2018 zal blockchain een prominente plek opeisen binnen bedrijfsprocessen. Het kwartje is namelijk gevallen. We realiseren ons dat ‘digitaal vertrouwen’ de belangrijkste schakel is naar de toekomst. Dit vertrouwen komt niet voort uit een institutie, maar uit een democratisch, gedistribueerd geheel. De toekomst van blockchain is niet de bitcoin. Dat gaat uiteindelijk het smart contract worden.

 

Op 9: Low-code in hogere versnelling

Waren low-code toepassingen al belangrijk in 2017; in 2018 zetten we er nog een extra tandje bij. Dankzij deze technologie kunnen we met zo min mogelijk werk zo veel mogelijk toepassingen ontwikkelen op processen en systemen. Accelereren maar!

 

Op 8: Meer kansen met Augmented Reality

Augmented Reality maakt een sprong vooruit. Vooral in het leren en in het aansturen op locatie. AR is de ‘verrijking’ van de werkelijkheid. Dat maakt een continue training op het werk mogelijk. Organisaties die ermee aan de slag gaan, zien hun (product)kwaliteit stijgen, hun uitval dalen en hun mensen groeien.

 

Op 7: Privacy nog serieuzer

Privacy is geen dingetje meer. Ondanks het feit dat de sleepwet straks wordt weggestemd, zal de overheid besluiten deze toch door te zetten. De AVG wordt deze zomer een concreet bespreekpunt. De burger en de klant eisen méér. Privacy wordt een randvoorwaarde. Bij élk product en elke dienst of politieke belofte. Privacy raakt meer dan ooit het imago van organisaties.

 

Op 6: Ethical hacken met IA

Uw security. Ook in 2018 een heikel onderwerp. Maar hulp is onderweg: AI. Oftewel kunstmatige intelligentie. Door nieuwe kennis en technieken leert de computer zichzelf te beveiligen. Een soort van ‘Inbreker as a Service’ die kijkt of er een lek is. De menselijke ethical hacker transformeert in die zin in een robot.

 

Op 5: Klantbeleving en chatbots

De relevantie van de chatbot in 2018? Onmisbaar voor de contactstrategie naar uw klanten. Niet als bezuinigingsmaatregel. Wél als een kansrijke aanvulling om uw klanten optimaal te bedienen. Meer en betere business dus. U kunt een versnelling van deze chatbots verwachten.

 

Op 4: Doorbraak big data – ook als vak

Na jaren van opmaat gaat big data zijn harde belofte inlossen. Organisaties ervaren de concrete waarde ervan. De (h)erkenning wordt breed gedragen. Ook het beroep van data scientist wordt eindelijk een echt vak.

 

Op 3: Terug van weggeweest: open source

Open source leek jarenlang te zijn ondergedoken bij de geek en de nerd. Nu zien we dat ook traditionele bedrijven zich weer openlijk in open source beginnen te roeren. Zo gaat Microsoft delen van haar code vrijgeven om een rol te nemen in de wereldwijde blockchain infrastructuur. Ook andere partijen zullen delen van hun IP actief openstellen om andere verdienmodellen te ontsluiten.

 

Op 2: Groeimarkt robotisering

Robotisering vervolgt haar onstuitbare koers. Dat gaat hard. Niet alleen in fabrieken maar ook in administratieve processen. RPA neemt een vlucht en is een enorme groeimarkt in 2018.

 

Op 1: IoT, IIoT en Smart sensoren

Hét thema van 2018: IoT - en dan met name IIoT (industrial internet of things). We gaan ze op elke plek zien: predictive maintenance modellen en smart sensoren die overal worden uitgerold. Als particulier of bedrijf krijgen we steeds meer praktische toepassingen voorgeschoteld. Met de waarnemingen van onze devices kunnen u en ik straks écht wat. Pure waarde!

 

Geen Nostradamus

Maar ik ben Nostradamus niet. Gelukkig. Aan mijn  voorspellingen kunnen daarom geen enkele rechten worden ontleend. Dat gezegd hebbende: ik geloof in de noodzaak om te blijven experimenteren in 2018, nieuwe dingen te doen en #DareToDisrupt te zijn. Als u dat namelijk overslaat, wordt 2018 nog zwaarder dan 2017. Maar zover gaat het niet komen, toch? Daarvoor help ik u bijvoorbeeld te graag aan strategische suggesties en concrete business tips die voortvloeien uit mijn top 10. Bel me gerust. Een fijne jaarwisseling! 


Naar het inspiratie overzicht