Naar het inspiratie overzicht

Deel dit bericht  
30-03-2017 / Artikel
Peter van de Bree ///

Cloud. Ik moet er iets mee… Maar wat?


Weet u welk Cloud-model het best bij uw organisatie past? Hoe de Cloud bijdraagt aan uw innovatiekracht? Waar uw data ook veilig is? En of u er bij ‘verhuizing’ ook snel over kunt beschikken?

 

Hoewel het idee van de Cloud door velen wordt omarmd, kijkt menig organisatie het nog even aan. Meestal weet men niet goed waar te beginnen en hoe het vorm te geven. Dat blijkt ook uit verschillende onderzoeken. Saillant detail: ondanks het ontbreken van een Cloud-strategie wil bijna 50% van de organisaties binnen twee jaar volledig Cloud-proof zijn… Hoogste tijd voor een update!


Iedereen ‘in de wolken’
De Cloud is sinds jaar en dag het symbool van het internet: om het systeem te duiden tekende men een simpel wolkje. Nu staat de Cloud vooral voor de bestanden, software en gegevens die op een andere plek dan uw eigen locatie zijn opgeslagen. Die ‘andere plek’ is vaak niet zichtbaar of zelfs bekend, maar heeft als ultieme voordeel dat bestanden overal, en op elk apparaat beschikbaar zijn. Zoals we nu ook al via onze mobiel bankzaken regelen en onze Facebook-pagina bijwerken.

 

Huren op maat, geen onderhoud
Werken in de Cloud betekent dat u zelf geen software hoeft te updaten of moet investeren in extra opslagcapaciteit. Zo verschuiven grote IT-investeringen naar huren op maat en bespaart u op onderhoudskosten. U betaalt per periode een vast bedrag voor een vast aantal diensten. Dat is inclusief installatie, updates en beheer. Gemak dient de mens.

 

Beter samenwerken
Via de Cloud kunnen u en uw collega’s ‘overal’ bij. Een kwestie van een laptop en een internetverbinding. Belangrijk voordeel is de actualiteit van de documenten waarin gewerkt wordt. Geen gedoe met verschillende versies: u kunt live met elkaar aan één document werken  en hebt steeds de laatste versie tot uw beschikking. Vanuit een beveiligde omgeving. Deze werkwijze leidt tot meer en betere samenwerking. Ook vanuit huis als dat zo uitkomt. Het resultaat? Meer werkplezier en flexibiliteit.

 

Flexibel opschalen én afbouwen
Cloud-gebaseerde diensten zijn ideaal voor diensten of afdelingen die fluctueren qua omvang. Bij groei huurt u er capaciteit bij; bij krimp schaalt u terug. Snel en efficiënt. Dit niveau van flexibiliteit zal u als commerciële organisaties een voorsprong geven. Maar ook als non-profit organisatie plukt u hier de vruchten van.

 

Optimaal beveiligd

Helaas, de Cloud helpt u niet tegen een gecrashte of gestolen laptop. Maar u weet wél dat uw bestanden er allemaal nog zijn en – in geval van diefstal – niet in verkeerde handen komen. Alle gevoelige gegevens staan immers in een beveiligd datacenter waar de Cloud-servers draaien. Deze datacenters zijn tot de tanden bewapend tegen hackers en virussen. Veiliger kan redelijkerwijs niet. In dit geval wel een kanttekening: bepaalde datacenters staan niet in Europa en vallen daarmee niet onder de Europese wetgeving. Ook dat is een aspect van de Cloud. Begrijpelijk dat organisaties daar kritisch op zijn. Dat kan een reden zijn om te kiezen voor een Cloud-oplossing dichtbij huis.

 

Naar de beste vorm

De Cloud heeft verschillende verschijningsvormen.  Zo is daar de Publieke Cloud: dit zijn generieke Cloud producten die in principe door elke persoon of organisatie kosteloos of tegen geringe betaling kunnen worden afgenomen. Vervolgens hebben we de Private Cloud: een Cloud-infrastructuur die voor en door één organisatie wordt beheerd. Vooral interessant voor grote organisaties. De Community Cloud biedt een gemeenschappelijke Cloud-infrastructuur waar verschillende organisaties uit één branche en met dezelfde belangen de infrastructuur en Cloud-diensten delen. Denk aan opslag- en rekencapaciteit. Tenslotte de Hybride Cloud: een combinatie van bovenstaande vormen.


Strategie is key
Welke Cloud-vorm u ook kiest: een heldere strategie is een absolute voorwaarde om de voordelen die de Cloud u biedt, straks ook gericht in te zetten. Daarbij past een goed advies, gebaseerd op een volledige inventarisatie van de wensen en eisen binnen uw organisatie. Interessant is het om te kijken ‘hoeveel’ Cloud er inmiddels al wordt afgenomen en wat wel/niet binnen de Cloud valt. U zult verbaasd staan. Ervaring leert dat diverse afdelingen gebruik maken van SaaS-oplossingen (software als online dienst) zonder dat de eigen IT-afdeling hiervan weet heeft. Sterker nog, vaak zijn deze afdelingen zelf niet op de hoogte van het feit dat het om een Cloud-dienst gaat.

 

Welkom in de Cloud!
Maar belangrijker dan te weten wat er nu al bij u ‘loopt’ aan Cloud-diensten, is de vraag waar u naar toe wilt. Een stip aan de horizon die uw strategie helpt bepalen. Hoe de Cloud uw innovatiekracht ondersteunt bijvoorbeeld. Of bijdraagt aan een betere samenwerking tussen uw teams – en dus aan betere prestaties. Want alle stoere verhalen ten spijt: de ‘Cloud’ is geen doel, maar een middel om uw organisatie verder te brengen. Dat is de insteek van Conclusion: elke investering moet het waard zijn. Dat gezegd hebbende: welkom in de Cloud!

 

Niet wachten, doen!

Onze Cloud-specialisten van Conclusion FIT staan nú voor u klaar. 


Naar het inspiratie overzicht